[Galerie]

Od do jsme navštívili s pětičlennou skupinkou studentů z Pátku Brno, aby se kluci zúčastnili soutěže AT&T Hackaton Junior 2023. V pondělí jsme dorazili v pozdním odpoledni a měli ještě dostatek času na objevování krás moravské metropole, neboť soutěž začínala až v úterý ráno. Kromě krátké procházky centrem přes Zelný trh, náměstí Svobody a „Českou“ jsme také navštívili rozhlednu Holedná, ze které je krásný výhled na celé Brno, včetně brněnského Prýglu.

Soutěžní den začal několika přednáškami od organizátorů, v 11 hodin pak započala samotná soutěž – studenti měli 24 hodin na to, aby vymysleli, sestavili a naprogramovali projekt, který změní svět. Během celé soutěže měli možnost konzultace s četnými mentory z mnoha různých odvětví, včetně občasného povbuzení od pedagogického doprovodu. Naši Pátečníci si jako svůj projekt vybrali univerzální systém na ovládání WiFi zařízení ve velkých budovách. Po skončení soutěže proběhly prezentace projektů, na základě kterých byli poté zvoleni výherci.

Pár komentářů od samotných studentů:

Bylo to poprvé, co jsem se podobné akce účastnil a i přes to, že jsme neobsadili žádnou z výherních příček, jsem si účast velice užil. Naši účast považuji za skvělou zkušenost nejen v oblasti programování, ale i vymýšlení nápadů, spolupráce v týmu, prezentování, mého chápání fungování cirkadiánního rytmu člověka a toho, jak jednoduché je ztratit pojem o denní době bez spánku a výhledu ven na oblohu. Pokud bych měl jmenovat nejintenzivnější zážitek z celé akce, byla by to nejspíš chvíle, kdy jsme vylezli na pódium, abychom prezentovali náš projekt před porotou a následující chvíle, kdy jeden člen poroty položil otázku, na kterou nikdo z našeho týmu nebyl připraven a bylo na mně ji zodpovědět.

- David P. (sexta)

Celá akce proběhla velmi odlišně, než jak jsem si ji osobně představoval a byla pro mě velmi milým překvapením. Seznámil jsem se zde se spoustou skvělých lidí, ať už z řad soutěžících, tak mezi organizátory. Po celou dobu panovala velmi přátelská atmosféra. Mě samotného nejvíce bavily momenty, kdy už jsme všichni podléhali stresu, únavě a beznaději, ale nakonec jsme společnými silami postupně vymysleli nějaké řešení a ve finále to dotáhli to do konce. Celkově jsem s radostí znovu navštívil české město výzkumu a univerzity s nejlepšími propagačními materiály. Zpět do Brandýsa si přináším spoustu cenných vzpomínek i zkušeností. Příští rok bych se určitě zúčastnil znova.

- Jakub K. (sexta)

I přes velikou únavu jsem si Hackathon hodně užil, bylo to pro mě něco nového a velmi zajímavého. Nečekal jsem tak velkou podporu od mentorů, jakou jsme dostali, a také jsem nečekal takovou komunikaci mezi jednotlivými týmy. Nabral jsem hodně zkušeností a určitě na to dlouho nezapomenu.

- Michail K. (sexta)

Hackathon jsem si se spolužáky velmi užil. Po vymýšlení našeho projektu jsme začali pilně pracovat. Po dlouhých a náročných 24 hodinách jsme přednesli náš projekt. Atmosféra soutěže byla úžasná a i v jiných týmech jsem si našel přátele. Sice jsme nevyhráli, ale zkušenost to byla obrovská.

- Ondra N. (1.A)