Ve středu 7. září se žáci tříd sekundy, tercie a kvarty vydali pěšky od budovy gymnázia do areálu Jaselských kasáren ve Staré Boleslavi, kde proběhla akce s názvem „Den otevřených dveří 26. pVŘPz a Den BESIP“. Sešli se zde žáci z různých škol našeho dvojměstí, aby se seznámili se vším, co pro ně připravily složky integrovaného záchranného systému.

Po celou dobu akce bylo v areálu pro návštěvníky přístupných 17 stanovišť PČR, AČR, SDH - HZS Brandýs nad Labem Stará Boleslav, BESIP týmu, SSZŠ Mělník i VSŠ a VOŠ Moravská Třebová, prezentující možnosti studia, včetně ověření si fyzické zdatnosti každého zájemce. Jedinečnou byla možnost prohlédnout si techniku dopravních policistů i armády, nejnovějších vozidel, motocyklů a zbraní. Na vlastní kůži pak žáci zakusili například výuku první pomoci při nehodě na kole a kolečkových bruslích, poskytnutí první pomoci při popáleninách či autonehodě. Většinu návštěvníků velmi zaujala příležitost vyzkoušet si trenažér jízdy na motocyklu nebo střelbu ze zbraně. Znalosti z oblasti bezpečnosti silničního provozu si všichni prověřili v dopravních testech pro chodce i řidiče.

Velký ohlas pak měly připravené dynamické ukázky, které provázely návštěvníky celý den v časově naplánovaných vstupech. Všichni se tak stali součástí výcviku sebeobrany, zadržení nebezpečného pachatele, či řidiče vozidla ohrožujícího všeobecnou bezpečnost. Dále pak proběhla ukázka likvidace nebezpečné chemické látky, výcviku psovodů, a také souhra všech složek IZS při vyprošťování zraněných z havarovaného vozidla.

Všichni zúčastnění hodnotili celou akci velmi pozitivně z důvodu nově nabytých vědomostí a praktických dovedností. Příjemným bonusem pak byly pro všechny žáky drobné dárky, které si za svou aktivitu a zvídavost odnesli.

napsala J. Vaníčková

[Galerie]