Ve čtvrtek 12. května jsme se zúčastnili naší první letošní exkurze v rámci výuky chemie. Studenti 2A se měli možnost seznámit se závodem na zpracování drahých ušlechtilých kovů ve společnosti Safina, a.s.

Tamní technologové nám ochotně vysvětlili chemickou i elektrolytickou rafinaci stříbra, ukázali nám, jak se od sebe oddělují úplně ty nejdražší kovy jako jsou zlato, platina, palladium, iridium či rhodium. Při pohledu na obrovské stolitrové baňky naplněné lučavkou královskou se nám tajil dech. Výsledný produkt, surové zlato, nás zase ohromilo svým žlutavým leskem. Tolik zlata na jednom místě jsme určitě nikdo z nás ještě neviděl.

Mimo tyto zajímavé chemické procesy nám zase jiný místní technolog ukázal zpracovatelské dílny, kde se z drahých kovů vyrábí dráty o různých průměrech, plechy o různé tloušťce a nebo velmi jemné prášky pro speciální aplikace. Na závěr nás nechali nahlédnout do kamerami prošpikovaných trezorů a my tak mohli spatřit obrovské množství různých nádherně stříbřitě-lesklých kovů nevyčíslitelné hodnoty. Jasně rozlišitelné bylo pouze zlato díky svému specifickému lesku. Při tom pohledu nás opravdu oči přecházeli.

Při odchodu nám ještě speciálním strojem očistili boty, abychom jim na podrážkách nechtíc neodnesli jejich drahocennou surovinu a úplně na závěr nás neminula kontrola srovnatelná s tou letištní. Nikomu by se nepovedlo vynést ani maličké zrníčko drahého kovu.

Mockrát děkujeme společnosti Safina, a.s., že nám tuto exkurzi připravila. Odnášíme si spoustu informací a zajímavostí. Konečně jsme chemii viděli pořádně v akci!

zapsal Ing. Tomáš Urbánek

[Galerie]