Třetí místo našeho týmu v Dějepisné soutěži studentů gymnázií ČR a SR!

Dějepisná soutěž studentů gymnázií ČR a SR má již téměř třicetiletou tradici a za ta léta se stala bez nadsázky fenoménem současného českého školství. Soutěž pořádá chebské gymnázium a dnes získalo toto dějepisné klání tříčlenných týmů takovou prestiž, že na finálová kola pravidelně přijíždějí naši přední historikové, ministři vlád i další ústavní činitelé České i Slovenské republiky, ale i slavní sportovci, umělci či spisovatelé.

Před sedmi lety se do chebského finále poprvé probojovali i studenti našeho gymnázia, svou účast si potom v dalších letech několikrát zopakovali a postupně se i úspěšně prokousávali výsledkovou listinou na velmi pěkné pozice v celkovém pořadí. Kdo z nich byl v Chebu, ví, jak je těžké dobýt první desítku a dostat se na pódium při závěrečném slavnostním dekorování. Ze 75 soutěžních týmů je vždy 65 posmutnělých, ale všichni si slibují, že za rok to určitě vyjde. Myslím, že na Cheb nikdy nezapomenou Martin Šenk se Simonou Fialovou a Danem Bejblem, stejně jako parta kolem Matěje Pekárka s Kubou Nekolou a Divišem Vekrbauerem. Ti to dotáhli na dvanácté místo, jen dva bodíky od desítky.

Letošní 29. ročník se konal po roční přestávce, protože loni úřadoval covid a i letos soutěž musela proběhnout online formou. Tvůrci soutěže tentokrát opustili naše národní dějiny a zvolili téma “Evropa v krásných časech, v bouři a za soumraku”, neboli evropské dějiny v letech 1900 – 1939. Náš tým se opíral zkušené kozáky Petra Koubovského a Vojtu Hřebíka, kteří se už před dvěma lety dívali na desítku z nedaleké patnácté pozice. Doplněni o Kubu Kohoutka ale zúročili své zkušenosti, pečlivě se připravili a nakonec z toho bylo skvělé třetí místo! Připomeňme si – celkem soutěžilo 255 gymnázií z Česka a Slovenska, 75 týmů se probojovalo do finále, konkurence opravdu nesmírně silná. Zlato po zásluze putovalo do Košic, stříbro do Ústí nad Orlicí a krásný bronz do Gymnázia J. S. Machara v Brandýse nad Labem – Staré Boleslavi! Veliká škoda, že si kluci nemohli tento fantastický úspěch prožít přímo v Chebu - národní hymny, slavnostní fanfáry, dekorování předními osobnostmi, fotky na pódiu, televizní kamery. Tam pracují emoce, radost se střídá s úlevou, nám kantorům se mlží zrak…

Co říci na závěr? Kluci, děkujeme za skvělou reprezentaci naší školy i města!

Napsal: PhDr. Petr Nejedlo

Dějepisná soutěž gymnázií