Vážení rodiče, na základě manuálu Provoz škol a školských zařízení ve školním roce 2020/2021 vzhledem ke covid-19, který vydalo MŠMT ČR, jsme přijali hygienická, provozní a další opatření ve snaze co nejvíce snížit rizika přenosu infekčních onemocnění včetně covid-19. Jejich respektováním a společnou ukázněností můžeme významně přispět ke klidnému průběhu každodenních aktivit v rámci provozu školy a vzdělávání Vašich dětí. Proto Vás žádám, abyste dále uvedená pravidla akceptovali jako nezbytná a poučili o nich své děti. Vaše součinnost a ochota ke spolupráci je pro nás klíčová.

Základní informace

  1. Od žáků nevyžadujeme potvrzení o bezinfekčnosti, zatím není stanovena povinnost nosit roušky (ani ve společných prostorách, ani ve třídách). Přesto Vás žádáme, aby každý žák či žákyně měli svou vlastní roušku každý den u sebe, aby ji v případě potřeby mohli ihned použít.

  2. Zásadním opatřením je důsledná hygiena rukou opakovaně během dne, zejména mytí mýdlem pod tekoucí vodou při příchodu do školy, při přechodu mezi jednotlivými učebnami, před a po použití toalety, před jídlem atd. V každé učebně a na všech toaletách jsou informační letáčky, které ukazují správný postup mytí rukou.

  3. Ve škole jsou k dispozici dávkovače na dezinfekční prostředky, doporučujeme žákům pravidelně si ruce dezinfikovat. Před vstupem do některých učeben – učebna IVT, tělocvična – si ruce každý žák vydezinfikuje povinně.

  4. Kromě toho je třeba dodržovat další zásady hygieny, hlavně kašlat a kýchat zásadně do kapesníku (nejlépe jednorázového, ten ihned vyhodit); při konzumaci jídla a pití v žádném případě jídlo nesdílet (společné pití z lahve, nabírání rukou z jednoho sáčku atd).

  5. Dalším významným preventivním faktorem je časté a intenzivní větrání, které budou provádět zaměstnanci školy.

  6. Žádná osoba s příznaky infekčního onemocnění, mezi které se řadí například zvýšená tělesná teplota, horečka, kašel, rýma, bolest v krku, bolest hlavy, bolesti svalů a kloubů, průjem, náhlá ztráta chuti a náhlá ztráta čichu NESMÍ do prostor školy vstoupit. Pokud se jedná o projev chronického onemocnění či alergie, bude žákovi umožněn vstup do školy až po předložení potvrzení od lékaře.

Opatření při výskytu příznaků

Škola nebude aktivně zjišťovat u jednotlivých žáků příznaky infekčního onemocnění, bude jednat pouze při jejich ZJEVNÉM výskytu. Pokud se příznaky projeví již při příchodu do školy, zletilý žák nebude do školy vpuštěn, nezletilý žák si okamžitě nasadí roušku a ve vyhrazené místnosti vyčká na příchod zákonného zástupce, poté okamžitě opustí školu. Stejný postup se použije, pokud se příznaky objeví kdykoliv během vyučování – žák si okamžitě nasadí roušku, zletilý žák neprodleně opustí školu, nezletilý žák ve vyhrazené místnosti vyčká na příchod zákonného zástupce a poté opustí školu. Zákonný zástupce nebo zletilý žák má vždy kontaktovat PRAKTICKÉHO LÉKAŘE, který rozhoduje o dalším postupu.

Vzhledem k tomu, že opatření na místní i regionální úrovni se mohou velmi rychle měnit, budeme Vás samozřejmě o každé případné úpravě těchto pravidel informovat.

Vážení rodiče, ještě jednou Vám jménem celého pedagogického sboru, ostatních zaměstnanců a také všech žáků školy děkuji za spolupráci. Věřím, že společnou snahou, respektem k vlastnímu zdraví i zdraví ostatních a také s dostatkem trpělivosti se nám podaří zajistit klidný školní rok v tradičním duchu, tedy v každodenním kontaktu ve třídách tak, jak jsme zvyklí.

PhDr. Ing. Miroslava Zachariášová, ředitelka školy