Již tradičně se v polovině listopadu sjeli milovníci historie z pětasedmdesáti gymnázií Česka i Slovenska, aby v západočeském Chebu poměřili své znalosti v soutěži, která u nás patrně nemá obdobu. Stalo se tak již po osmadvacáté v řadě, v posledních letech se však pošesté museli gymnazisté prokousat i náročnými krajskými koly – za jejich branami tak zůstalo dalších více než 150 gymnázií.

Více se o chebské soutěži dozvíte z aktuální reportáže České televize.

Pochvalme proto soutěžní tým z našeho gymnázia (Aneta Sekaninová a Petr Koubovský ze sexty a Vojta Hřebík ze 2. A), jenž odolal výše popsaným nástrahám březnového krajského kola a v chebském finále se umístil na velice pěkném 15. místě. Kdo nezažil atmosféru, vysokou společenskou úroveň a odbornou náročnost této soutěže, těžko může posoudit tento perně vybojovaný výsledek. Ono proniknout byť „jen“ do první desítky je pro všechny účastníky obrovsky složité a současně i nesmírně ceněné, stejně jako fakt, že za námi zůstalo 60 dalších týmů. Letos to bylo naše páté finále, víme, že nějaké rezervy jistě ještě máme, jsme opět o něco zkušenější, a tak již nyní vyhlížíme další ročník.

Zleva: Vojta Hřebík, Petr Koubovský a Aneta Sekaninová – snímek je pořízen již po soutěži, Brňáci za námi toho mají zdá se dost…

Petr Nejedlo